Domáce celozrnné žemličky

  • Sharebar

400 g špaldovej celozrnnej hladkej múky 
1 ČL soli 
2 PL olivového oleja 
rôzne semienka (použila som tekvicové, slnečnicové a sezam)
Kvások:
250 ml vlažného mlieka 
1 ČL trstinového cukru 
1/2 droždia (FALA)

žĺtok rozmiešaný s trochou mlieka na potretie 

Najprv si urobíme kvások. Mlieko zohrejeme, musí byť vlažné, nie horúce. Pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Zakryjeme, urobia sa bublinky a je to hotové. Zatiaľ si pripravíme ostatné ingrediencie. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ a olej, hneď aj kvások a semienka. Premiešame varechou a cesto je hotové. Ja mám misku-rýchlokysku, keď ju nemáte, misu zakryte a dajte na teplé miesto aspoň na hodinu. Po vykysnutí cesto rozdeľte na osem kúskov, vytvarujte do malých bochníčkov a uložte na papier na pečenie. Tam nechajte ešte polhodinu kysnúť. Pred pečením si rozmiešajte žĺtok s troškou mlieka a potrite ním celú buchtičku. Posypte sezamom a dajte piecť. Pečieme 30 minút na 180 stupňov. Ja som pečivo využila do domácich hamburgerov, vy s ním naložte, ako uznáte za vhodné.

Niektoré články si môžu prečítať celé len prihlásený užívatelia.

  • Pre zobrazenie kompletného obsahu je potrebné sa prihlásiť.
  • V prípade, že ešte nemáte u nás zriadený používateľský účet, tak sa zaregistrujte.
Kategória: 
Recepty: 

Vytvoriť nový účet