Domáci tvaroh a maslo

  • Sharebar
 
2 L mlieka 
 
Už ste si skúšali vyrobiť tvaroh alebo maslo? Keď raz skúsite chuť domáceho masla alebo tvarohu, iný ani nebudete chcieť. Vyrásť na dedine má aj svoje benefity a jedným z nich je ten, že ja som mala to šťastie ochutnať domáce maslo a tvaroh. Rozhodla som sa pripraviť si ho sama a  pri raňajkách som cítila vôňu prírody :-) Mlieko musí byť domáce alebo z mliekomatu, necháme ho tri dni kysnúť pri izbovej teplote. Počas kysnutia sa na jeho povrchu začne tvoriť smotana, tú pozbierajte lyžicou a odložte do chladničky, z nej vyšľaháme maslo. Keď nechcete robiť maslo, mlieko nechajte kysnúť a smotanu nezbierajte. Po troch dňoch mlieko na malom ohni ohrievame na teplotu 65 °C. Varíme v nerezovom hrnci, aby sa nepripálilo, občas ho jemne premiešame. Hneď ako dosiahne požadovanú teplotu, odstavíme ho a prelejeme cez sitko, ktoré sme vystlali bavlnenou utierkou. Utierku jemne postláčame a tvaroh necháme vychladnúť. To, čo sa oddelilo pri varení mlieka je srvátka. Hovorí sa, že je to tá lepšia časť mlieka, neplytvajte ňou a nevylievajte ju. Môžete ju zamraziť a použiť pri pečení chleba, môžete ju vypiť ako výborný zdroj bielkovín alebo z nej môžete vyrobiť sladký syr. Aby ste si vyšľahali maslo, potrebujete výkonný mixér, inak sa vám z masla nestane tuhá hmota. Smotanu dajte do mixéra a mixujte na najvyšších otáčkach, použite násadu na miesenie cesta. Z 2 litrov mlieka mi vzniklo 160 g tvarohu a 50 g masla. Doprajte si kúsok bio pôžitku na raňajky aj vy! 

Niektoré články si môžu prečítať celé len prihlásený užívatelia.

  • Pre zobrazenie kompletného obsahu je potrebné sa prihlásiť.
  • V prípade, že ešte nemáte u nás zriadený používateľský účet, tak sa zaregistrujte.
Kategória: 
Recepty: 

Vytvoriť nový účet