Medová tortička

  • Sharebar

2 porcie    1 hodina + 15 minút

Na cesto:
30g masla
20g kokosový olej
1 PL medu
1 ks vajce
30g pohánková múka
50g špaldová hladká múka
Štipka soli
Štipka sódy bikarbóny

Na krém:
15-20g ryžová krupica
100 ml polotučného mlieka
30-50g sladidla nahradzujúceho cukor (použili sme  trstinový cukor a brezový cukor)

Maslo pre prípravu cesta necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Zmiešame maslo, múky, soľ, sódu. V inej nádobe rozmiešame med, vajce, kokosový olej. Potom spojíme všetko do jedného cesta a odložíme do chladničky na aspoň 30 minút. Rúru predhrejeme na 220 °C. Cesto si rozdelíme na 3 – 6 rovnaké časti. Buď použijete formu na pečenie v tvare mini tortičiek, alebo si pomôžete maketou a cesto v okrúhlych rovnakých tvaroch, budete piecť na rovnom plechu. My sme použili silikónové formy na mini-tortičky a piekli sme ich postupne krátku dobu (5-8 minút), kým nezískalo cesto zlatistú farbu. Po upečení, necháme cesta vychladnúť a zatiaľ si pripravíme krém.

Krém pripravujeme obdobne ako krupicu. Mlieko varíme na sporáku, pridáme doň cukor a postupne za stáleho miešania prisypávame krupicu, tak aby nevznikali hrudky. Varíme do zhustnutia.

Uvareným krémom plníme medové pláty a malú časť natrieme aj na vrch tortičky, ktorú môžeme ozdobiť vlašskými orechmi, či odrezkami z plátov a roztopenou čokoládou, či datľovým sirupom.

Medová tortička je suchá, preto sa odporúča robiť ju deň vopred, aby z krému prirodzene zmäkla.

Niektoré články si môžu prečítať celé len prihlásený užívatelia.

  • Pre zobrazenie kompletného obsahu je potrebné sa prihlásiť.
  • V prípade, že ešte nemáte u nás zriadený používateľský účet, tak sa zaregistrujte.
Kategória: 
Recepty: 

Vytvoriť nový účet