Veľkonočná edícia - Mazanec

  • Sharebar

350 g špaldovej celozrnnej hladkej múky 

200 ml mlieka 

2 vajcia

2 PL kokosového oleja 

1/2 balíčka sušeného droždia 

soľ

muškátový oriešok 

kurkuma 

hrsť hrozienok

 
Počet porcií: 8   Čas prípravy: 1 hodina
 
K Veľkej noci neodmysliteľne patrí hrudka a paska, ako sa u nás hovorí, ale mnohí z vás tento sladký chlieb poznajú ako mazanec. Skúste si pripraviť zdravší variant tejto veľkonočnej dobroty zo špaldovej múky. Poldeci mlieka si zohrejeme, aby bolo vlažné, pridáme sušené droždie, lyžicu múky a necháme 10 minút kysnúť. V mise si zmiešame múku, mlieko, vyšľahané vajcia, roztopený kokosový olej, trošku soli. Pridáme štipku muškátového oriešku a poprášime kurkumou. Do zmesi primiešame kvások a cesto vypracujeme varechou alebo rukami. Keď sa vám bude zdať cesto husté prilejte mlieko, keď riedke, pridáme múku. Vypracované cesto necháme hodinu kysnúť prikryté utierkou. Po vykysnutí ho preložíme na pomúčenú dosku, primiešame vopred namočené hrozienka, vypracujeme bochník a preložíme ho do zapekacej misy, ktorú sme vymastili kokosovým olejom. Pečieme asi 40 minút, v rúre si môžete zapnúť funkciu ventilátor, ktorá je vhodná pri pri pečení chleba. Kým sa mazanec pečie, pripravíme si hrudku. V hrnci s nepriľnavým povrchom si zohrejeme mlieko, pridáme rozšľahané vajcia, soľ a čierne korenie. Za stáleho miešania varíme asi 20 minút, kým nám zmes nezhustne. Do hrnca vložíme sitko a do sitka gázu alebo bavlnenú utierku, tam vzniknutú zmes vylejeme, gázu pevne stiahneme a takto vypracujeme hrudku v tvare gule, ktorú zavesíme napr. na vodovodný kohútik a necháme pár hodín odkvapkať. Na našom veľkonočnom tanieri nájdete mazanec, hrudku, maslo, vajíčko a sušenú šunku, tieto vyberané dobroty si môžete užiť aj v zdravšej verzii, stačí vyskúšať. 
 
 

 

 

Niektoré články si môžu prečítať celé len prihlásený užívatelia.

  • Pre zobrazenie kompletného obsahu je potrebné sa prihlásiť.
  • V prípade, že ešte nemáte u nás zriadený používateľský účet, tak sa zaregistrujte.
Kategória: 
Recepty: 

Vytvoriť nový účet