Veľkonočná vaječná hrudka

  • Sharebar

8 plátov   2 hod 30 min

1 a ½ l plnotučné mlieko
12 vajec

Toto tradičné jedlo, nemá vôbec zlé zloženie a preto si ho môžete pripraviť aj počas roka. Táto klasická verzia je nesolená, ale ak radi experimentujete, môžete si ju prirpaviť aj na sladko. :)
Vajíčka vo vyššej miske ručne rozšľaháme a vlejeme ich do vriaceho mlieka. Drevenou varechou zľahka miešame, aby mlieko zospodu neprihorelo. Varíme do tej doby, kým sa nám nezačne oddelovať voda a masa zhrudkovatie. Odvarenú masu potom precedíme cez sitko vystlané gázou. Rohy zviažeme do kríža a cez uzlíky pretlačíme úchytku varešky. Varešku upevníme tak, aby nám mohla hrudka odkvapkávať. Ak chceme krajší zaoblený tvar, utiahneme gázu nad hrudkou špagátikom.  Asi po 2 hodinách odkvapkania všetkej tekutiny, ju môžeme servírovať .

 

Niektoré články si môžu prečítať celé len prihlásený užívatelia.

  • Pre zobrazenie kompletného obsahu je potrebné sa prihlásiť.
  • V prípade, že ešte nemáte u nás zriadený používateľský účet, tak sa zaregistrujte.
Kategória: 

Vytvoriť nový účet