Voňavé medovníčky

  • Sharebar

100 g hladkej ražnej múky 
200 g špaldovej hladkej celozrnnej múky 
100 g pšeničkej celozrnnej múky (možno zameniť za ražnú alebo špaldovú)
2 ČL perníkového korenia 
1 ČL škorice 
1/2 ČL vínneho kameňa (prášok do pečiva)
60 g medu 
100 g trstinového cukru 
150 g masla 
2 vajcia 

žĺtok na potretie 

Čas prípravy cesta: 20 minút Porcie: 3 veľké plechy medovníkov 

Medovníky som nikdy nepiekla. Kým sa na to odhodlala, prečítala som si veľa receptov. Hľadala som vychytávky, vďaka ktorým sa medovníky zaručene podaria a nakoniec vznikol tento recept, s ktorým som naozaj spokojná :-) V miske si zmiešame všetky suché ingrediencie. Nad parou si rozpustíme maslo, cukor a med. Keď bude zmes roztopená, vyberieme ju z pary a primiešame dve vajíčka. Zmes vlejeme do sypkých surovín a rukou vymiešame vláčne cesto. Nelepí sa, dobre sa s ním pracuje. Odložíme ho v potravinovej fólii na noc do chladničky a na druhý deň vyberieme. Ja som si vopred urobila z cesta menšie placky, aby nsa nemuselo dlho rozptápať. Cesto vyvaľkáme na silikónovej podložke (najviac sa mi osvedčila, nie je potrebná žiadna ďalšia múka), cesto pri vaľkaní prikryjeme fóliou, v ktorej bolo cesto uložené v chladničke a vaľkáme na hrúbku asi 2 cm. Pečieme na 170 °C asi 10 minút. Vyberte ich, keď začnú hnednúť, vtedy sú hotové. Keď ich necháte dlhšie, budú tvrdé. Minútku pred dopečením ich vyberte z rúry a potrite žĺtkom, ja som ho ttrochu zriedila ryžovým mliekom, aby sa mi rýchlejšie natieralo. Vložte naspäť a ešte minútku nechajte piecť. Nemám vlohy na ozdobovanie, ale vy si ich môžete pokojne dozdobiť :-) Medovníky sú mäkké a úžasne voňavé. Prajem krásne Vianoce! 

Niektoré články si môžu prečítať celé len prihlásený užívatelia.

  • Pre zobrazenie kompletného obsahu je potrebné sa prihlásiť.
  • V prípade, že ešte nemáte u nás zriadený používateľský účet, tak sa zaregistrujte.
Kategória: 
Recepty: 

Vytvoriť nový účet