Na ceste tráviacim traktom

  • Sharebar

Na ceste tráviacim traktom

Ste to, čo jete. Trávenie je epicentrom Vášho zdravia. Je procesom, pomocou ktorého telo získava živiny. Vďaka tráveniu sa nielen cítime napapaní, ale i zdraví, keďze potrava sa odráža i vo fungovaní imunitného systému organizmu.

Zaujíma Vás ako trávenie prebieha? V nasledujúcich riadkoch sa dozvieš, čo sa stane s jedlom potom, ako sa presunie z obchodných regálov až do tvojej kuchyne.

Tráviaci proces v širšom slova zmysle sa začína vlastne už v ústach (aj keď niekto by možno namietal, že už na panvici). Popri tom ako jedlo rozžuvávate zubami na menšie časti, Vaše slinné žlazy vylučujú sliny, obsahom ktorých je napríklad aj enzým amyláza. Amyláza začína už počas prežúvania rozkladať sacharidy. A vedeli ste, že vlhkosť pomáha chuťovým pohárikom zachytiť chuť jedla? Aj z tohto dôvodu za dobrým jedlom slintáme.

Máte už dostatočne rozžuté? Potom je čas skĺznuť jedlo ako sa vraví, dolu krkom. V skutočnosti ho posielate do pažeráka a odtiaľ do bruška :) Mám na mysli žalúdok, no bruško znie lepšie. V tomto momente budete možno prekvapený, možno nie, no hlavnou rolou žalúdka je zmiešať jedlo so žalúdočnými šťavami s obsahom enzýmov, ktoré neváhajú, a už teraz začínajú rozkladať bielkoviny a tuky. Vzniknutá zmes je posunutá do tenkého čreva, kde sa začína skutočná práca. Isté súčasti našej lahodnej zmesy sú už natoľko malé, že telo nepovažuje za potrebné ich ďalej štiepiť. Sú to takzvané mikroživiny (vitamíny a minerály). Tenké črevo ich má rado také, aké sú a neváha ich takto aj vstrebať. Na rozdiel od toho, makroživiny sú trávené za pomoci mnohých enzýmov a baktérií. Čo vzniká z makroživín?

Komplexné sacharidy sa zmenia na jednoduché. Tieto buď využijete ako zdroj energie, alebo sa uložia v podobe tukov do zásob na horšie časy :). To je jeden z dôvodov, prečo sa snažíte preferovať zložité sacharidy pred tými jednoduchými. Zložité musí tráviaci systém rozkladať, čo nejakú dobu trvá. Takto je dodávaná energia telu postupne v dávkach, počas dlhšieho času. Naopak pri tých jednoduchých (glukóza, fruktóza, galaktóza), ktoré mimochodom tak sladko chutia, na to nie je priestor, a preto šup s nimi hneď do tukových zásob. Snažíme sa ich preto nejesť hneď v takejto naštiepenej podobe, i keď je to pre nás ťažké.

Bielkoviny sa rozložia na aminokyseliny a peptidy. Pomocou nich potom budujete svalstvo.

Tuky sa rozložia na reťazce mastných kyselín. Tak ako sacharidy a bielkoviny, ani tieto nám nie sú zbytočné. Použijeme ich na vstrebanie vitamínov a minerálov a z malej časti i na energiu.

Ďalšou zastávkou na tejto púti tráviacim traktom je pečeň. Na základe toho, ako sa správa inzulín (,ktorý pankreas vylučuje ako odpoveň na množstvo glukózy v krvi), začne ukladať do zásob glykogén na neskoršie využitie. Vidíš, Vaše telo myslí do budúcna, je na neho spoľah.  Čo sa stane so zvyšnými makroživinami? Mastné kyseliny sú strávené a z aminokyselín sa oddelí amoniak, ktorý sa neskôr zmení na močovinu a pomocou vylučovacej sústavy sa plaví von z tela.

Okrem toho, pečeň ešte rozkladá toxíny a ukladá vitamíny (A, B12, D, K), železo a meď.

Nakoniec sú živiny spolu s kyslíkom dodané krvou do buniek. V takzvaných mitochondriách buniek sú živiny úplne rozložené, čím dávajú bunkám zdroj energie. Na spaľovanie potrebuje telo kyslík, tak ako oheň potrebuje kyslík na to, aby horel. Pomocou kyslíka je glykogén v bunkách spálený, produktom čoho je oxid uhličitý a voda. Tu vzniká ATP (adenozíntrifosfát). ATP je konečným produktom tráviaceho procesu a je to zjednodušene povedané energia, ktorá poháňa bunkové procesy. Bez nej sa nemôžme hýbať, myslieť, plakať, či smiať sa, ale ani dýchať. Bez nej by nebilo naše srdiečko. Isto sa ešte pýtate, čo sa stane so spomenutým oxidom uhličitým a vodou. Tak teda, oxid uhličitý sa uvoľňuje z tela von vydychovaním a voda potením a vylučovaním.

 

Tento článok vznikol na podklade veľmi precízne prepracovanej kapitoly o trávení z knižky od Cameron Diaz a Sandry Bark, The Body Book.

 

Niektoré články si môžu prečítať celé len prihlásený užívatelia.

  • Pre zobrazenie kompletného obsahu je potrebné sa prihlásiť.
  • V prípade, že ešte nemáte u nás zriadený používateľský účet, tak sa zaregistrujte.
Kategória: 

Vytvoriť nový účet