Umelé sladidlá

  • Sharebar

Nie všetko je cukor, čo je sladké

Hovoríte si, ako to je možné, že tá skvelá proteínová tyčinka má tak vynikajúcu sladkú chuť, a predsa si na obale dovolia tvrdiť, že neobsahuje takmer žiaden cukor? Je to možné. Príčina pravdepodobne tkvie vo využití umelých sladidiel. Ako inak by potom výrobcovia docielili žuvačky bez cukru (a predsa nám chutia), či limonády ‘’zero’’, ktoré sú prezentované ako ladiace s racionálnou životosprávou?

Z času na čas, využitie umelého sladidla nemusí uškodiť, ak vyslovene netrpíte jeho intoleranciou (alebo látky v ňom obsiahnutej). Náhradu cukru umelými sladidlami určite ocenia všetky fitnessky v súťažnom období. Dodávajú sladkú chuť, po ktorej náš jazýček tak baží, no samé o sebe nedodávajú takmer žiadnu energiu. Túto skutočnosť môže niekto vnímať ako pozitívum (sladký život bez odzrkadlenia na váhe), no častejšie však negatívum. Predstavte si, čo sa deje s mozgom, keď do neho dorazí informácia o tom, že ste práve skonzumovali niečo sladké. Tieto sladké podnety vyslané z chuťových pohárikov, sú pre mozog normálne predzvesťou, že o chvíľu dorazí prísun energie. No ten, nech čakáte ako čakáte, nie a nie prísť. Organizmus si s touto mätúcou situáciou samozrejme chce a snaží poradiť. Snaží sa ju napraviť tak, že po nejakom čase, vyšle alarm nesúci informáciu, že je potrebný prísun energie (,keďže sa nedostavil, niekde asi nastala chyba). A tak máte opäť o chvíľu pocit nepopísateľnej chuti na niečo sladké – keď si telo pýta energiu, pýta si v prvom rade cukor. Ako zareagujete? Opäť siahnete po ďalšej umelo osladenej pochúťke. Keď sa energia prekvapivo nedostaví ani tentoraz, telo si pýta zas. Nevzdáva sa, snaží sa vyriešiť  problém. Vzniká začarovaný kruh, ktorého výsledkom pravdepodobne bude, že sa o chvíľu zbadáte ako sa bulimicky napchávate čokoládou. A tento krát skutočnou. Tento krát neostanete pri 3 kockách, keďže sa ‘’hlad’’ po energii vo Vás hromadil už peknú chvíľu. Pekelná situácia.

Umelé sladidlá sú synteticky pripravené látky sladkej chuti, ktoré samy o sebe neobsahujú takmer žiadnu energiu, nezvyšujú hladinu krvného cukru a ich jediným cieľom je osladiť chuť potraviny. Od samotného začiatku ich používania však o nich kolujú rôzne kontroverzné názory. Okrem negatívneho účinku popísaného vyššie (,ktorý vśak môžme zaradiť iba k ‘’psychologickým efektom’’), mnohé uskutočnené štúdie predpokladajú, že tieto sladidlá sa môžu podielať na vzniku rôznych druhov rakoviny, chronickej únavy, Parkinsonovej i Alzheimerovej choroby, sklerózy multiplex, či autizmu.

Aby ste vedeli, s čím máte dočinenia, ak sa stretnete s umelými sladidlami v potravinách, uvádzam krátky prehľad tých najčastejšich sladkých ‘’klamov’’ našich zmyslov.

Sacharín (najčastejšie pod názvom Sweet N Low, označenie v EÚ: E954)

Je jedno z najstarších sladidiel, ktoré v čase jeho objavu bolo veľkým prínosom pre diabetikov. Je cca 300-krát sladšie ako cukor, má istú kovovo-horkú pachuť. WHO bol vyhlásený za látku potenciálne nebezpečnú pre človeka.

Acesulfám K (najčastejšie pod názvom Sweet One/Sunette)

Je 200-krát sladší ako cukor, má nahorklú chuť, ktorá býva najčastejšie maskovaná zas inými umelými sladidlami, najčastešie sukralózou. Používa sa najčastejšie na varenia, či pečenie. Písmeno K znamená draslík (Kalium). V tele sa nemetabolizuje, ale v nezmenenej podobe sa vylučuje močom.

Aspartám (označenie v EÚ: E951)

Svojou skvelou chuťou je veľmi obľúbený. Je zložený z kyseliny asparátovej a fenylalanínu. Má 200-krát sladšiu chuť než cukor. Môže byť nebezpečný pre osoby trpiace fenylketonúriou (neschopnosťou metabolizovať fenylalanín). Jeho bezpečnosť je stále predmetom sporov, najviac znepokojujúce správy sú o bolestiach hlavy spojených s konzumáciou tohto sladidla. Považujeme ho za nízkokalorické, nie však úplne nekalorické sladidlo, keďže obsahuje 4 kcal/g.  

Sukralóza (najčastejšie pod názvom Splenda, označenie v EÚ: E955)

Je 600-krát sladšia než cukor a najčastejšie ju nájdeš v pečive, pečivových zmesiach, nápojoch, žuvačkách, dezertoch, sirupoch. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv dospel k záveru, že je bezpečná.

Neotam

Je pravdepodobne sladší, než všetky ostatné umelé sladidlá na trhu. Aj keď je vyrábaný z aspartovej kyseliny a fenylalanínu, môžu ho konzumovať i osoby trpiace fenylketonúriou.

Tagatóza (najčastejšie pod názvom Naturlose)

Je prírodný cukor s nízkym obsahom energie, vyrábajúci sa z laktózy. Chutí, vyzerá ako cukor, i pri varení sa tak správa. Kým čajová lyžička cukru má cca 16 kcal, tagatóza má cca 6 kcal. Výhodou je, že nezvyšuje hladinu krvného cukru a produkciu inzulínu na nezdravé hodnoty.  Výskumy potvrdili, že je prínosom pri kontrole telesnej hmotnosti, a taktiež probiotikom podporujúcim zdravú mikroflóru čriev, dôležitú pre trávenie.

Polyoly

Patria k nim napr. sorbitol, maltitol, mannitol, isomalt, a podobne. Sú odvodené z ovocia alebo vyrábané z cukru dextróza. Nezvyšujú hladinu krvného cukru ako cukor, a tak sú vhodným sladidlom pre diabetikov. K negatívam patrí ich preháňadlový účinok, v prípade vyššej konzumácie.

Stévia

Toto prírodné sladidlo nájdeš veľmi často v obchodoch so zdravou výživou. Je to vlastne bylinka – hlavnou zložkou je steviosid, ktorý je prakticky bez kalórií a niekoľkostokrát sladší než cukor. V niektorých štúdiách, pre testovaní jej účinkov na laboratórnych zvieratách sa ukázalo, že nepriaznivo ovplyvňuje mužský reprodukčný systém a zasahuje do trávenia sacharidov.

Odporúčanie na záver?
Náhradné sladidlá užívajte s rozvahou. Nezabudnite, že sa bežne môžu nachádzať v produktoch, ako sú sladené nealkoholické nápoje alebo džúsy, jogurty, a samozrejme doplnky výživy. Ak nebudete sledovať etikety na obaloch potravín, veľmi ľahko sa môže stať, že ich užijete omnoho viac, ako je odporúčané.  

Zdroje:

S. Kleiner, Fitnes výživa, Praha:Grada 2010

A. Strunecká, J. Patočka, Doba jedová 2, Bratislava:Príroda, 2013.

Niektoré články si môžu prečítať celé len prihlásený užívatelia.

  • Pre zobrazenie kompletného obsahu je potrebné sa prihlásiť.
  • V prípade, že ešte nemáte u nás zriadený používateľský účet, tak sa zaregistrujte.
Kategória: 

Vytvoriť nový účet