ZELENINA – NIELEN SPESTRENIE, ALE I NEVYHNUTNOSŤ

  • Sharebar

Nájde sa vo vašom jedálničku miesto pre zeleninu? Verte že by malo...

Zelenina má nezastupiteľný význam, či už chcete nejaké to kilečko zhodiť, alebo nejaké to kilečko nabrať na svaloch. A nesmieme opomenúť jej zdravotný prínos.

Prečo?

  • Obsahuje najväčšie množstvo potrebných minerálov, vitamínov a enzýmov
  • Vysoký podiel vlákniny zvyšuje pocit zasýtenia a znižuje glykemický index skonzumovaných potravín. Okrem toho vláknina podporuje funkciu vášho žalúdka a čriev.
  • Mnohé druhy zeleniny obsahujú látky, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny

Aj keď veľmi bohatým ,,dodávateľom“ mnohých vitamínov je pre nás ovocie, zelenina má voči nemu navrch. Obsahuje totiž menej energie. V prípade, že chcete telu dodať potrebné množstvo vitamínov a minerálov bez nadbytočného množstva energie, uprednostnite zeleninu. Túto môžete jesť takmer kedykoľvek a v akomkoľvek množstve.

Skúste do svojho jedálnička zaradiť brokolicu, špenát, kel, karfiol, či papriku. Zabezpečíte tak svojmu telu dostatočný prísun vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém. Ak máte športového ducha a často sa potíte, jeho príjem bude pre vás ešte o čosi dôležitejší. Vitamín C sa totiž vylučuje z tela von obzvlášť ľahko. Je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu, ktorý má na starosti pružnosť ciev, ale i zdravie našich chrupaviek, šliach, kostí, kože...

Vitamín C sa vo vysokom množstve nachádza aj v paradajkách. Tie sú navyše výborným zdrojom draslíka a vitamínu A. Draslík potrebujete napríklad na to, aby sa odpadové látky odplavovali von z vášho tela. Zabezpečuje prenos nervových vzruchov a veľmi dôležitý je i pri vytváraní zásob glykogénu vo svaloch. Tento dôležitý minerál telu doplníte, aj ak si dáte na obed zemiaky pečené v šupke, neskôr nejakú tú ružičkovú kapustu, špenát, či tekvicu.

Ak jete špenát, artičoky, pažítku, či sójové bôby, dopĺňate tak okrem iného, svojmu telu aj mimoriadne potrebný horčík. Predídete tak bolestiam hlavy, vysokému krvnému tlaku i zvýšenému cholesterolu. Ak chcete zachovať chladnú hlavu v stresových situáciách, mali by ste nejaký zdroj horčíka mať po ruke. Odporúčaná denná dávka je 400 mg. Ak patríte k športovcom, nároky tela na horčík budú u vás o niečo vyššie. Ak ste bežec na dlhé trate, pomôže vám jeho konzumácia predchádzať nepríjemným kŕčom, keďže má relaxačné účinky na svalstvo. Taktiež zohráva veľmi dôležitú rolu pri premene tukov na energiu a svalových kontrakciách.

Spomenutá tekvica je vynikajúcim zdrojom zinku pre vaše telo. Tento je potrebný pre imunitný systém, hojenie rán, ale i tvorbu hormónov. Má teda svoj význam i pri svalovom raste. A vedeli ste, že nedostatok zinku sa v období zvýšeného metabolizmu bielkovín (v puberte alebo napr. pri ,,kulturistickej“ diéte) prejavuje ako akné?

Ak ste často unavení, malátni, alebo vás bolia svaly, mali by ste sa zamyslieť aj nad možnosťou, že nemáte dostatok vitamínov skupiny B. Obzvlášť vtedy, ak pijete nadmerné množstvo kávy, ktorá znižuje hladinu ,,Béčiek“. Dostatok ,,vitamínu dobrej nálady“ – teda vitamínu B1 – nájdete v strukovinách, mrkve, červenej repe, či cibuli. Vitamín B2 (riboflavín) sa podieľa na správnom využití sacharidov, tukov a bielkovín. Ďalší dôvod na to, aby ste si dali cibuľu, špenát, či kapustu. Mrkva, šalát a paradajky obsahujú pyridoxín (vitamín B6), ktorý podporuje uvoľnenie zásob glukózy v pečeni ako zdroja energie, a taktiež je nevyhnutným pri tvorbe červených krviniek. Ak často zabúdate, zlepšite svoju pamäť príjmom vitamínu B12. Ten zvýši váš výkon, ale i chuť do jedla. Tento vitamín sa nachádza v rastlinných zdrojoch potravy síce len zriedkavo, ale predsa :).  Ak ste vegetarián, či vegán, môžte siahnúť po ,,zelenine z mora“ – teda morských riasách.

 Zeleninu sa snažte konzumovať v kombinácii so zdravými tukmi. Pridajte si do šalátu pár kvapiek olivového alebo tekvicového oleja, či za hrsť orieškov. Okrem chuťového prínosu, tým zabezpečíte telu viac vitamínov – tie, ktoré sú rozpustné v tukoch.

A ešte jedna dôležitá otázka : ,,V akej forme máme zeleninku konzumovať?“  Myslím, že odpoveď, už uvedomelý čitateľ tohto článku, isto pozná. Najlepšie v čerstvej podobe priamo zo záhradky. Samozrejme, túto možnosť nemá každý...Tak potom sa spriateľte s mrazenou zeleninou. Mrazením sa jej nutričné hodnoty znížia len minimálne. Na ďalšom mieste je konzervovaná zelenina, snažte sa ju, ale vždy vopred opláchnuť – zníži sa tak nadbytočný obsah soli. Nutričné hodnoty klesajú najviac prevarením. Isto ste si všimli, že ak si v dobrej reštaurácii objednáte polievku, zeleninka v nej nie je rozvarená, je len mierne zmäknutá. Šikovní kuchári si pripravia najprv vývar, a ten keď je hotový, pridajú samostatne pripravenú zeleninu. Tú stačí len krátko povariť (nie prevariť), alebo urobiť na pare, či na panvici. Takto vám pripravia nielen oveľa lepší chuťový zážitok, ale i viac vitamínov pre váš organizmus.    

Vidíte, že zelenina má svoje miesto nielen pri redukčných diétach. Mnoho športovcov môže jej význam opomínať, ale vy už teraz viete, že či ste typ svalovca z posilňovne, alebo šľachovitý bežec, zelenine musíte rezervovať miesto na vašom tanieri. Vďaka jej nízkej energetickej hodnote sa zmestí do akéhokoľvek jedálnička.

 

Niektoré články si môžu prečítať celé len prihlásený užívatelia.

  • Pre zobrazenie kompletného obsahu je potrebné sa prihlásiť.
  • V prípade, že ešte nemáte u nás zriadený používateľský účet, tak sa zaregistrujte.
Kategória: 
Cieľ: 

Vytvoriť nový účet